ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ПРОТОТИПІЧНОЇ МОДЕЛІ ГАСТРОНОМІЧНОГО ДИСКУРСУ

  • О. В. ТЄЛКОВА
Ключові слова: гастрономічний дискурс, прототипічна модель, концептосфера, лінгвосеміотичний простір, інституційні ознаки

Анотація

У статті розглянуто основні структурно-композиційні та змістові характеристики гастрономічного дискурсу задля створення його прототипічної моделі. Як було з'ясовано, лінгвосеміотичний простір гастрономічного дискурсу формують концептосфери "Їжа" та "Їда". Інституційні ознаки дозволяють представити модель гастрономічного дискурсу у вигляді сценарію, в якому виділяють учасників, хронотоп, мету. Тектоцентрична складова включає власне тексти (меню, рецепт, стаття) та креолізовані тексти зі складовими іконічного, графічного, аудіо та відеозмісту.

Посилання

1. Банман П. П. Кулинарный дискурс. Ставрополь : Ставропольское книжное изд-во, 2009. 280 с.
2. Буркова П. П. Кулинарный рецепт как особый тип текста : автореф. дис. ... канд. филол. наук : 10.02.19; 10.02.01. Ставрополь. 2004. 29 с.
3. Головницкая Н. П. Лингвокультурные характеристики немецкоязычного гастрономического дискурса : автореф. дис. ... канд. филол. наук : 10.02.04. Волгоград. 2007. 26 с.
4. Дворнікова А. Р., Лісняк С. П. Фразеологізми із гастрономічним компонентом в національних варіантах іспанської мови. Проблеми семантики, прагматики та когнітивної лінгвістики. 2013. Вип. 23. С. 120-129.
5. Державецька І. О. Глютонічний дискурс : лексикографічний аспект. Одеський лінгвістичний вісник : зб. наук. праць. Одеса : НУ "ОЮА", 2014. № 4. С. 69-72.
6. Земскова А. Ю. Лингвосемиотические характеристики англоязычного гастрономического дискурса : автореф. дис. ... канд. филол. наук : 10.02.04. Волгоград. 2009. 24 с.
7. Кацунова Н. Н. К вопросу о "синонимизации" дискурсов. Вестник Иркутского государственного лингвистического университета. 2012. № 2 (19). С. 187-192.
8. Косицкая Ф. Л., Зайцева И. Е. Французский гастрономический дискурс и его жанровая палитра. Вестник ТГПУ. 2016. № 2 (167). С. 25-29.
9. Лапиніна О. Л. Національно-культурна своєрідність фразеологічних одиниць німецької мови з гастрономічним компонентом : автореф. дис. ... канд. філол. наук : 10.02.04. Херсон. 2016. 22 с.
10. Михеева И. В., Михайлова Д. В. Особенности англоязычного гастрономического дискурса как разновидности институционального общения Теоретические и прикладные аспекты современной науки : сборник научных трудов по материалам VI Международной научнопрактической конференции 31 декабря 2014 г. / Под общ. ред. М. Г. Петровой. – Белгород : ИП Петрова М.Г., 2015. Часть IV. С. 26-32.
11. Олянич А. В. Презентационная теория дискурса : дис. ... докт. филол. наук : 10.02.19. Волгоград, 2004. 602 с.
12. Олянич А. В. Гастрономический дискурс. Энциклопедия "Дискурсология". Дискурс-Пи. 2015. С. 157-159.
13. Половинчак Ю. М. Кулінарно-гастрономічний дискурс соціальних медіа в процесах формування національної ідентичності. Інформаційно-аналітичний журнал. Серія Україна : події, факти, коментарі : зб. наук. праць. Київ: НБУ, 2016. № 4. С. 93-99.
14. Тєлкова О. В., Большаков Д. С. Гастрономічний код культури в іспаномовній картині світу. Молодий вчений. Херсон. 2016. № 4 (31). С. 419-423.
15. Чередникова Е. А. Аксиологические характеристики гастрономического дискурса. Вестник МГОУ. Серия «Лингвистика». 2011. № 5. С. 78-82.
16. Файзуллина И. И. Номинация гастрономического дискурса: отражение в языковом сознании жителей полиэтничного города. Вестник Нижегородского универсистета им. Н.И. Лобачевского. 2012. № 5(3). С. 118-125.
17. Manuel Villalobos Carlos Degustación semiótica de un pulique cultural: el discurso culinario en Hombres de maíz. Revista de Filología y Lingüística de la Universidad de Costa Rica. 2015. URL: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5259420 (дата звернення: 10.10.2019).
18. Martínez Аlicia Verónica Sánchez La construcción de la identidad cultural a través del discurso culinario. Actas XV Congreso AIH (Vol. III). Р. 611-616. URL: https://cvc.cervantes.es/literatura/aih/pdf/15/aih_15_3_047.pdf (дата звернення: 15.09.2019).
Опубліковано
2019-06-14
Як цитувати
ТЄЛКОВА, О. В. (2019). ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ПРОТОТИПІЧНОЇ МОДЕЛІ ГАСТРОНОМІЧНОГО ДИСКУРСУ. Нова філологія, (76), 120-124. вилучено із http://novafilolohiia.zp.ua/index.php/new-philology/article/view/79
Розділ
Статті