АНГЛІЙСЬКА МОВА У ХХІ СТОЛІТТІ: ПЕРСПЕКТИВИ ТА ЕФЕКТИВНІ МЕТОДИ ВИКЛАДАННЯ - Кумар, Дінеш (Нова філологія, 2025)
Англійська мова стала глобальною мовою, що об’єднує людей із різним досвідом, створюючи зростаючий попит на ефективні методи навчання. Її роль як лінгва франка вимагає постійного оновлення підходів до вивчення/викладання цієї мови в глобалізованому суспільстві. У статті розглядаються десять основних підходів до викладання мов, підкреслюючи їхнє історичне коріння та педагогічну цінність. Підкреслюючи креативність, залучення учнів та практику, засновану на доказах, стверджується, що жоден метод не є універсально найкращим. Натомість ефективне викладання вимагає адаптації стратегій до потреб та контексту учнів. Мета полягає у тому, щоб надихнути педагогів удосконалювати та впроваджувати інновації у своїй практиці викладання англійської мови. Статус англійської мови як глобальної лінгва франка вимагає оновлення підходів до викладання. Існує багато ефективних методів викладання англійської мови. У статті визначаються такі методи, як: граматико-перекладний, прямий, аудіолінгвальний, сугестопедія, тихий метод, повна фізична реакція, спільне вивчення мови, природний підхід, викладання мови на основі завдань (TBLT), комунікативне викладання мови, лексичний підхід, кооперативне навчання мови (CLL). Розглядаються ключові моменти методів викладання англійської мови, що стосуються ефективної педагогічної практики, такі як оцінювання потреб студентів, інтерактивне навчання, адаптивне викладання, використання технологій, безперервне оцінювання. Дослідження також виявляє такі переваги вивчення англійської мови, як багатонаціональне спілкування, академічний розвиток та навчання, можливості працевлаштування, доступність інформації та ресурсів, культурна взаємодія і саморозвиток. Зроблено висновок, що викладання англійської мови у ХХІ ст. має зосереджуватися на потребах учнів, а не на жорстких навчальних програмах. У сучасну цифрову епоху викладачі повинні виходити за рамки простого надання інформації та сприяти глибшому розумінню за допомогою інноваційних методів. Такі підходи, як CLT, TBLT та CLIL, працюють різними мовами, підкреслюючи реальну комунікацію та контекст. Хоча кожна мова має унікальні особливості, ефективні принципи викладання залишаються універсально адаптованими.