КОГНІТИВНО-ПРАГМАТИЧНІ АСПЕКТИ АКТУАЛІЗАЦІЇ ТЕМАТИЧНИХ ВЕКТОРІВ АНГЛІЙСЬКОМОВНИХ ДИТЯЧИХ НАУКОВО-ПОПУЛЯРНИХ ВИДАНЬ - Черник, М. В. (Нова філологія, 2025)
У статті досліджено когнітивно-прагматичні аспекти актуалізації тематичних векторів в англійськомовних дитячих науково-популярних виданнях як важливого чинника формування дитячої картини світу. Дитячий науково-популярний дискурс розглянуто як багатофункціональний когнітивно-прагматичний простір, у межах якого наукове знання адаптується до вікових і когнітивних здібностей молодших читачів та інтегрується в їхній особистісний досвід. Метою роботи є виявлення основних тематичних векторів, що організують зміст англійськомовних дитячих науково-популярних видань, та аналіз особливостей їх репрезентації з урахуванням когнітивних і прагматичних аспектів тексту. У процесі дослідження виокремлено універсальні, політематичні та монотематичні видання, що відрізняються обсягом і глибиною тематичної репрезентації. Аналіз досліджуваного матеріалу дав змогу виявити ключові тематичні вектори дитячого науково-популярного дискурсу, а саме: пізнання навколишнього середовища, пізнання власної ідентичності, подолання проблем і страхів, мотивація до розвитку та просування цілей сталого розвитку. Ці вектори можуть бути як експліцитно представлені в назві й тематиці видань, так і імпліковані через опис життєвих ситуацій, емоційних станів та моделей поведінки. Особливу увагу приділено ролі лексичних маркерів, наративних стратегій, персоналізації та позитивної розв’язки, які посилюють прагматичний вплив текстів і сприяють формуванню ціннісних орієнтирів у дитини. Тематична організація досліджуваних видань постає як цілісна система взаємопов’язаних смислів, орієнтованих на комплексний розвиток дитячого адресата. Отже, тематичні вектори виконують функцію смислових домінант, забезпечуючи інтеграцію наукового знання, виховного потенціалу та емоційної залученості, а також сприяють розвитку пізнавальних навичок, емоційної компетентності й соціальної відповідальності молодших читачів у процесі взаємодії з текстом.