СЕМАНТИЧНА ЕВОЛЮЦІЯ АНГЛІЙСЬКОЇ ЛЕКСИКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Довженко, І. В.; Дячук, Л. С.; Білоус, Н. П. (Нова філологія, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних тенденцій семантичної еволюції англійської лексики в умовах глобалізації та цифровізації як ключових чинників мовної динаміки XXI століття. Розглянуто семантичні зміни як багаторівневий процес формування нових значень, зумовлений взаємодією екстралінгвістичних і внутрішньомовних факторів. Особливу увагу приділено впливу інтернет-комунікацій, соціальних мереж, медіапростору та технологій штучного інтелекту на трансформацію значень слів, появу цифрових неологізмів і адаптацію запозиченої лексики. Дослідження базується на поєднанні когнітивного, соціолінгвістичного, лексико-семантичного та корпусного підходів, що дозволяє простежити механізми формування нових лексичних значень у сучасному англомовному середовищі. Показано, що глобалізація сприяє поширенню англійської мови як лінгва франка, активній інтеграції міжмовних концептів, культурному обміну та розширенню семантичного потенціалу вже наявних лексем, тоді як цифровізація значно прискорює процес неологізації та появу нових значень у професійних і повсякденних комунікативних практиках. Також систематизовано основні типи семантичних трансформацій сучасної англійської мови, зокрема розширення й звуження значення, метафоризацію, метонімію, полісемію, позитивні та негативні конотаційні зрушення, формування семантичних неологізмів, а також процеси адаптації запозичень і семантичного зсуву. Проілюстровано прикладами цифрових термінів, сленгових одиниць і технічної лексики, що активно функціонують у соціальних мережах, онлайн-платформах і сфері штучного інтелекту. Визначено ключові чинники, які стимулюють семантичні зміни, серед яких міжнародна комунікація, розвиток технологій, медіавплив, глобальна мобільність та трансформація соціальних практик. Окреслено основні виклики сучасних семантичних досліджень, зокрема швидкість появи нових значень, нестабільність цифрової лексики, залежність від контексту та складність типологізації змін. Отримані результати підтверджують високу адаптивність англійської мови та її здатність оперативно реагувати на культурні й технологічні трансформації глобалізованого світу.