РОЛЬ ПЕРЦЕПТИВНОЇ МЕТАФОРИ В ОБРАЗНІЙ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ БАЛЬНОГО ТАНЦЮ - СЄДАКОВА, М. В. (Нова філологія, 2018)
Статтю присвячено ролі перцептивної метафори в образній репрезентації бального танцю. За результатами дослідження 200 метафоричних репрезентацій бальних танців, відібраних із англійськомовних текстів хореографічного спрямування (загалом 150 текстових фрагментів), виявлено продуктивні внутрішньомодальні та міжмодальні моделі метафоричних переносів, а також основні механізми їх формування. З’ясовано, що одиниці, які метафорично уживаються в хореографічних текстах, завжди мають позитивне смислове навантаження. За допомогою перцептивної метафори бальний танець представлений яскравим, різноманітним, динамічним явищем, важливим видом творчої діяльності людини, яка стимулює позитивні емоції та задоволення.