ЛАКУНАРНІ НОНСЕНСИ В МЕЖАХ ТЕОРІЇ КОГНІТИВНОГО ДИСОНАНСУ - АНОХІНА, Т. О. (Нова філологія, 2018)
Дана стаття розглядає проблеми лакунології в аспекті делакунізації та елімінації лакунарності на матеріалі лексичного нонсенсу. Пропонується розглянути делітацію семантичних відтінків як перекладацькі втрати, що в певній мірі залежать від медіатора-перекладача. У статті проаналізовано, яким чином лакунарний нонсенс як безеквівалентний консонантний елемент представлено в теорії мовленнєвих актів та в межах теорії когнітивного дисонансу. Також описано, яким чином лакуни успішно елімінуються перекладачем. Консонантними елементами, що виявляються лакунами перекладу, стають реалії, екзотизми, неологізми, алюзії, натяки, імпліцитна інформація, підтекст, гра слів тощо. В перекладі такі елементи можуть ставати іррелевантними та стають причиною когнітивного дисонансу. Стаття розглядає неологічні структури як такі, що важко декодуються та переносяться в режимі at random в приймаючу лінгвокультуру. Пропонується елімінувати лакуни шляхом ретрансляцій з опорою на первинний переклад.