СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ АНГЛІЙСЬКОГО РЕЧЕННЯ ЯК ФРАКТАЛЬНОГО ОБ’ЄКТУ - ЄНІКЄЄВА, С. М. (Нова філологія, 2018)
Стаття присвячена дослідженню особливостей структурної організації речень у сучасній англійській мові із залученням ідей і принципів теорії фракталів. У науковій розвідці окреслено головні параметри системної організації фракталів і доведено їхню релевантність до характеризування будови англійського речення, висвітлено зв’язки між одиницями мислення та мови в еволюційній ретроспекції, виявлено особливості інваріантно-варіантного ладу речень в англійській мові та мовленні її носіїв. Встановлено, що фрактальна будова простого речення представлена суб’єктно-предикатною структурою (S – P), яка є мовним інваріантом, шо відтворюється у складі речення в ході його поширення та розгортання під час усної або письмової комунікації. Синтаксичні зв’язки, які встановлюються у членів речення з новими конституентами в ході його поширення, можуть бути інтерпретовані як суб’єктно-предикатні, а це, у свою чергу, свідчить про структурну самоподібність речення, яка є характерною для фрактальних об’єктів. Найважливішими ознаками речення як фракталу є масштабна інваріантність, нечіткість меж, потенційна здатність кожного з конституентів слугувати основою для предикації та подальшої ієрархізації структурних відносин, нелінійність шляхів розвитку.