ОСОБЛИВОСТІ ТВОРЕННЯ НОВОЇ ЛЕКСИКИ КІНЕМАТОГРАФІЧНОЇ ГАЛУЗІ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - ЗАЛУЖНА, М. В.; КОСТЮКОВА, А. О. (Нова філологія, 2018)
У статті розглядаються особовості розвитку нової лексики та творення неологізмів кінематографічної галузі в сучасній англійській мові. Запропоновано власне визначення терміну «неологізм» та критерії розмежування між неологізмами та іншими групами лексики, зокрема встановлено відмінності неологізмів від оказіональної лексики. Встановлено, що лексикон кінематографії складають фахова термінологія, а також сленг та жаргонізми. З електронних словників кінематографічної галузі було дібрано та опрацьовано більш ніж 300 неологізмів. Виокремлено тематичні групи англійськомовних неологізмів сфери кінематографії, до яких належать: характеристики фільмів, технічні засоби та обладнання, технології зйомки, аудіовізуальна репрезентація фільмів, фахівці у кінематографії, кіноіндустрія, характеристики публіки, кінематографічні організації та інституції. Визначено основні шляхи формування та найбільш продуктивні способи утворення кінематографічної лексики в англійській мові.