КЛЕРИХ’Ю: КОМІЗМ ПОЛОЖЕНЬ І ТРУДНОЩІ ПЕРЕКЛАДУ - ШАМА, І. М. (Нова філологія, 2018)
В статті розглядається маловідомий українському читачеві жанр англійського нонсенсу, названий епонімічно – клерих’ю. Відзначається інваріантність гумору як прояву комізму в клерих’ю. Увагу зосереджено на ситуативному комізмі, який виникає за рахунок комічних положень, що в них опиняються персонажі. Підкреслюється жорсткість сюжетної структури вихідного тексту, прив’язка композиції до конкретних рядків чотиривірша. Пояснюється зв’язок римічного малюнку із творенням гумористичного ефекту. Наголошується на псевдобіографічності клерих’ю, яка відбивається в специфіці введеної в вірш ситуації. Для останньої є характерним зіткнення експліцитно вираженого правдоподібного положення, в якому опиняється герой клерих’ю, але яке проте, не траплялось в дійсному бутті героя, з реальним фактом біографії, вираженим імпліцитно в підтексті, через алюзивний фон або інші прояви інтертексту. Ситуативний комізм положень клерих’ю ґрунтується на підміні, руйнуванні та викривленні дійсних зв’язків у часі та просторі, внаслідок чого конструюється новий, нереальний, неправдивий причинно-наслідковий ланцюжок, який веде до ошуканого читацького сподівання і, як наслідок, до виникнення гумористичного ефекту. Основне завдання ситуації в клерих’ю – видозмінити конектор між героєм, фактом його біографії та ситуацією, в якій цей факт було реалізовано в дійсності. Для перекладацької практики клерих’ю є серйозним викликом. Комізм положень при відтворенні іншими мовами потребує пильної уваги, оскільки на його виникнення впливають всі без винятку складові жанрово-стильової домінанти оригінального чотиривірша. Це і необхідність облігаторного відтворення правила першого рядку, і складність підбору рими до іноземного імені, і неможливість видозмінення топосу оригіналу. Трудність полягає також і в тому, що необхідно співвіднести диктум алюзій, без яких виникнення комізму положень унеможливлюється, з фоновими знаннями читача перекладу. Перекладачеві не можна забувати також, що клерих’ю аксиологічно позитивні. Отже, оскільки ситуативний комізм положень забезпечує гумор клерих’ю, відтворення такого комізму повинно стати частиною перекладацької стратегії.