КОНЦЕПТ MENSCH У БЕРЛІНСЬКОМУ ДІАЛЕКТІ СУЧАСНОЇ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ - МАМЕДОВА, А. И. (Нова філологія, 2017)
Ця стаття присвячена концепту MENSCH у берлінському діалекті сучасної німецької мови. Понятійний субстрат досліджуваного концепту чітко фіксується в лексикографічних джерелах і виступає триєдиним феноменом: як фізична, соціальна і духовна сутність. У цій статті цей концепт розглядається на матеріалі берлінського діалекту сучасної німецької мови, яки отримав свій розвиток в другій половині XIX століття і з міського перетворився на міжрегіональний. Основними репрезентантами цього концепту виступають риси вдачі, професія, фізичні характеристики, рідня, вік, власні назви, географічна приналежність. Проте пріоритетне місце займають концепти, що несуть біосоціальні характеристики. Відповідно до цієї концепції можна припустити, що міжособистісні стосунки і характеристики людини в процесі спілкування грають головну роль при концептуалізації домена MENSCH у берлінському діалекті.