СИСТЕМА АВТОРСЬКОГО ОНОМАСТИКОНУ ТРИЛОГІЇ Н. К. ДЖЕМІСІН «THE BROKEN EARTH» - ТОЛМАТОВА, А. О. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена дослідженню особливостей формування авторського ономастикону трилогії американської письменниці Н. К. Джемісін «The Broken Earth». Працюючи на стику жанрів наукової фантастики та фентезі, письменниця створює незвичайний, самобутній світ, в якому тісно переплітаються наука та магія, а на передній план виходить протистояння людей і стихії. Оригінальні моделі номінації та власні назви виступають важливим засобом створення унікального альтернативного світу письменниці та допомагають читачам повністю абстрагуватися від реальності та поринути в новий, незвіданий світ. Ономастичний простір романів розглядається як складна нелінійна відкрита система, яка поділяється на сім ключових складових підсистем, а саме на антропонімічну, топонімічну, ергонімічну, зоонімічну, хрононімічну, хрематонімічну та ідеонімічну підсистеми. До кожної підсистеми входить нерівномірна кількість груп онімів та їх складових – авторських власних назв та апелятивів, тож структура підсистем не є врівноваженою. Підсистеми знаходяться в ієрархічному зв’язку, який ґрунтується на сюжетній релевантності їх складових. В статті також аналізуються особливості утворення авторських власних назв, а також загальних назв на позначення фантастичних реалій. Серед шляхів утворення онімів у трилогії найбільше використовувались семантичний спосіб словотворення та суфіксація, однак часто можна простежити приклади застосування конверсії та основоскладання. Система ономастичного простору трилогії формує у читачів комплексне уявлення про оригінальний світ автора та відіграє важливу роль у фантастичному дискурсі романів. Використання методологічних підходів синергетики для аналізу ономастичних систем є перспективним напрямом для досліджень. Завдяки цьому підходу у науковців з’являється можливість провести детальний аналіз структури як реальних так і авторських ономастиконів та виявити закономірності їх функціонування.