МЕТАФОРИЧНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ КАТАСТРОФИ В АНГЛІЙСЬКОМОВНОМУ МЕДІА ДИСКУРСІ - Шевчук, О. В.; Залужна, М. В. (Нова філологія, 2025)
У статті досліджується використання метафор катастрофи в англомовному медіа дискурсі, розглядаються особливості їхнього утворення та роль у формуванні громадської думки щодо катастрофічних подій. Спираючись на теорію концептуальних метафор та дискурс-аналіз, наукова розвідка виявляє, яким чином метафори структурують розуміння та впливають на публічне сприйняття суспільно значущих подій. У статті зазначено, що метафори в медійному дискурсі через фреймінг подій впливають на емоційні реакції аудиторії та стимулюють публічні дискусії. Розмаїття метафор катастрофи у медіа дискурсі відображає зміни у ставленні до суспільних проблем, виклики технічного прогресу та загрози, що несуть людству глобальні кризи. У роботі досліджується, як метафора формує дискурс навколо катастроф та як медіа фреймінг впливає на аудиторію. Аналізуючи публікації новинних повідомлень, аналітичних статей, телевізійних репортажів відомих англійськомовних ЗМІ (включаючи The Guardian, CNN, BBC, The New York Times, Fox News, CNBC, The Washington Post, The Wall Street Journal) з 2017 року дотепер, це дослідження визначає поширені схеми метафоричного фреймінгу (які включають метафори ВІЙНИ, ПРИРОДНОЇ СТИХІЇ, ХВОРОБИ та ГРИ) для представлення катастроф під час висвітлення подій у ЗМІ. За допомогою аналізу метафоричної мови у медійних повідомленнях про стихійні лиха, пандемії та соціально-політичні кризи, дослідження підкреслює риторичну силу метафор, пов’язаних з катастрофами, та їхній вплив на формування реакції суспільства. Емоційний вплив таких метафор на цільову аудиторію є різноманітним та доволі інтенсивним: метафори війни можуть посилювати страх і тривогу, метафори стихійного лиха викликають відчуття безпорадності, метафори-персоніфікації можуть впливати на етичне сприйняття катастроф. Критичний аналіз та розуміння особливостей метафоричної мови є важливим як для авторів сучасних мас медіа, так і для користувачів.