МОВНІ ЗАСОБИ АКТУАЛІЗАЦІЇ МІФОПРОСТОРУ ПОЕЗІЇ Е. А. ПО - НІКОЛОВА, О. О. (Нова філологія, 2018)
Стаття присвячена розгляду мовних засобів репрезентації міфопростору у поезії знаного американського романтика − Е. А. По (на матеріалі «The Raven», «Lenore», «The Sleeper», «Eldorado», «The Lake», «A Dream Within A Dream», «Eulalie»). В статті вказано на перспективність лінгвістичних досліджень хронотопу в цілому та міфологічних часу й простору зокрема, охарактеризовано феномен міфопростору. Результати аналізу творів доводять, що актуалізація міфопростору в поезії Е. А. По здійснюється за допомогою різноманітних лексичних засобів (міфонім, теоніми, міфологічні та релігійні топоніми, меморативний топонім − Ельдорадо): таким чином згадуються знакові топоси античної міфології (підземне царство − Аїд), аксіологічні координати християнської системи світу (Рай, Небеса тощо). Автор використовує зазначені вище лексичні ресурси задля створення оригінальних тропів (перифрази, метафори, порівняння тощо). Окремо акцентовано вагому роль образних мовних зворотів, які сприяють формуванню асоціативних рядів, пов’язаних із концептами «ЖИТТЯ – СМЕРТЬ», шляхом виділення бінарних антиномій «верх – низ», «світ – темрява». Їхнє функціональне призначення зумовлено настановою на вираження притаманної романтизму ідеї органічної єдності земного світу та потойбічного, буття та небуття, що віддзеркалює особливості міфологічного світосприйняття. Вербальне моделювання міфопростору в поезії Е. А. По цілком узгоджується із іманентною романтизму тенденцією реміфологізації. Давнина та сьогодення утворюються своєрідний континуум, у якому перебуває ліричний герой американського романтика: на перетині різних просторових та часових сфер, він намагається спілкуватися з Вічністю. Матеріали статті окреслюють також горизонти подальших наукових пошуків у вказаному напрямку задля систематизації відповідного мовного матеріалу.