РЕГУЛЯТИВНА ФУНКЦІЯ ЕМПАТІЙНИХ ВИСЛОВЛЕНЬ В АНГЛОМОВНОМУ ДИТЯЧОМУ КІНОДИСКУРСІ: СИНЕРГЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - ФРОЛОВА, І. Є.; КОНОПЛЯНКО, І. І. (Нова філологія, 2018)
У статті розглянуто регулятивну функцію емпатійних висловлень, реалізованих в англомовному дитячому кінодискурсі, які розглядаються як когнітивно-комунікативна діяльність дітей та як дискурс, адресований дітям. До останнього, що включає такі традиційні форми як казки, дитячі вірші тощо, останній часом долучається кінодискурс, який набуває популярності, що особливо стосується мультфільмів. Мультимодальна природа мультфільмів дозволяє дітям легше сприймати їх; мультфільми не лише розважають, вони є важливим складником соціалізації дитини, навчання юних глядачів норм і цінностей їхньої культури. Доволі часто мультфільми є інноваційними творами, які не слідують казковій традиції. Це стосується розглянутого в статті мультфільму – «Думками навиворіт», в якому розповідається, як дівчинка справляється з психологічними проблемами переїзду на нове місце шляхом спілкування з батьками та персоніфікованими емоціями із значною часткою емпатії. Дослідження емпатійних висловлень персонажів мультфільму дозволяє дійти таких висновків: (1) емпатія є частиною кооперативної поведінки, властивої англомовній лінгвокультурній спільноті, вона відповідає нормам спілкування, яких суспільство вимагає від індивіда, які засвоюються в процесі соціалізації; (2) регулятивна функція емпатійних висловлень в дитячому кінодискурсі має синергійну природу: вони регулюють міжособистісні взаємини персонажів і одночасно впливають на розумово-комунікативну діяльність дітей, надаючи їм моделі емпатійної мовленнєвої поведінки; (3) регулятивна функція емпатійних висловлень реалізується через потенціал комунікативно-прагматичних характеристик висловлень до якого входять МА-експресиви, репрезентативи, директиви та комісиви; (4) імплементація регулятивної функції кореспондує з організацією комунікативно-прагматичного потенціалу емпатійних висловлень у дві моделі – сценарії, що кореспондують з емпатійними смислами співчуття та співпереживання.