СИНЕРГЕТИЧНИЙ АСПЕКТ ДОСЛІДЖЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО МОВЛЕННЯ (НА МАТЕРІАЛІ НІМЕЦЬКОМОВНОГО ХУДОЖНЬОГО ДИСКУРСУ) - КРАВЧЕНКО, Н. Г. (Нова філологія, 2017)
Сучасне мовознавство характеризується міждисциплінарним підходом при вивченні мовленнєвих явищ, тому синергетична парадигма із трансдисциплінарною складовою є дотичною при вивченні моделей комунікативної діяльності, способів і видів мовленнєвої поведінки суб’єкта у площині цілісної системи, якою є мова.Відповідно до синергетичної парадигми, дискурс організовується атракторами і репелерами – протилежними поняттями, що між собою виступають опонентами. Зміст атрактора характеризується рівновагою, а репелера – дестабільністю. При створенні дискурсу спостерігається процес конкурентної взаємодії змістів атрактора і репелера. У результаті, атрактор і репелер набувають протилежних напрямків. Таким чином, провокується поляризація, при якій виокремлюються найсуттєвіші параметри атрактора і репелера – головних чинників самоорганізації при формуванні художнього дискурсу.