ФЕНОМЕН ФРАКТАЛІВ У ФІЛОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - ЕЙГЕР, Г. В. (Нова філологія, 2017)
У статті досліджено фрактальну природу мовних і текстових структур. Обгрунтовано синергетичну роль фрактальних явищ при побудуванні тексту в плані самоорганізації його структури, а також в плані самоорганізації смислу текстового повідомлення. Вивчено важливу роль оператора зв’язку (генератора фрактала), котрий породжує текст-фрактал. В залежності від виду оператора зв’язку показано породжені ним фігури текстових фракталів, класифіковано різноманіття їх структур. Наведено короткі характеристики ознак фрактальності в різних типах текстів. Поставлено перспективне завдання: на основі цього різноманіття створити своєрідну «геометрію текстів» та побудувати відповідні концепти.