МЕНТАЛЬНА СТИЛІСТИЧНА МОДЕЛЬ «SOUTENU» ТА ЇЇ ЛЕКСИКОГРАФІЧНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ У СУЧАСНІЙ ФРАНЦУЗЬКІЙ МОВІ - ВОЛГІНА, О. О. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена новому підходу дослідження стилістично маркованої лексики – когнітивному. У статті доводиться, що стилістичне значення слова з позицій когнітивної стилістики і когнітивної лексикографії розглядається як відображення когнітивних ознак концепту, що ґрунтуються на асоціативно-образному сприйнятті фактів та явищ оточуючої дійсності. Саме стилістичні значення, які вербалізують оцінні смисли концепту, допомагають розкрити особливості концептуалізації дійсності носіями мови.У ході дослідження визначено, що лексико-стилістична система французької мови, як і будь-якої іншої, має ментальну організацію і може бути осмисленою у вигляді когнітивних структур. Це положення дозволило висунути ідею існування ментальних моделей, що співвідносяться з певними наборами лексико-стилістичних маркованих одиниць. У свою чергу, ментальні моделі містять уявлення про використання мови залежно від ситуації спілкування і формуються на основі стилістичних шарів лексики. Однією з таких ментальних стилістичних моделей є ментальна стилістична модель «soutenu». Вона становить собою інформацію про поширений вжиток слова в усному та письмовому спілкуванні з вираженою піднесеною конотацією. Механізм її організації базується на константах і змінних, що об’єктивуються інваріантними та варіативними лексико-стилістичними одиницями. Аналіз лексикографічних джерел доводить, що на початку ХХІ ст. нараховується істотне збільшення лексичних одиниць з маркером «soutenu» (з 44 од. у 1967р. до 187 од. у 2019р.). Розвиток ментальної стилістичної моделі «soutenu» відбувся шляхом концептуального переосмислення реалій оточуючої дійсності, що не могло не відобразитись на стані французької мови.