ПЕРСПЕКТИВИ КОРПУСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ЕМОТИВНИХ ДІЄСЛІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Барановська, О. Д. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена дослідженню емотивних дієслів та їх сполучуваності в контексті, вивченню поведінкових закономірностей дієслівних лексем у конкретних ситуативних прикладах, а отже, в лексико- семантичній системі мови загалом, що сприяє глибокому розумінню семантики лексичних одиниць з емотивним компонентом. Наведено базові параметри корпусу, що слугував матеріалом дослідження. Корпусна лінгвістика пропонує не лише практичний інструментарій, що включає списки частотності та статистичні дані, а також сприяє всебічному вивченню лексичної структури, що в нашому дослідженні представлена на рівні колокації, семантичної просодії та семантичної преференції. Розглянуто лінгвістичний феномен семантичної просодії, що сприяє вивченню конотативного значення в колокації. Важливою умовою виявлення семантичної просодії є інтерпретація значної кількості прикладів сполучуваності лексичних одиниць. Окремим дієслівним лексемам притаманна позитивна або негативна просодія, рідше семантична просодія змішаного типу. Визначено тісний зв’язок семантичної сполучуваності та семантичної просодії, що нерідко мають однакові показники та водночас є окремими поняттями. Проте значення лексеми не є прямим відображенням взаємозв’язку позитивної/ негативної семантичної просодії та сполучуваності. Дієслова з чітко вираженим первинним позитивним або негативним компонентом значення, як правило, зберігають свою домінантну семантичну просодію. Дієслівна лексема також здатна змінювати своє оточення з позитивного на негативне або навпаки, що своєю чергою матиме ймовірний вплив на семантичну просодію, що може також зазнавати відповідних змін. Дослідження проведено на основі семантичних типів дієслів та їх сполучуваності з іменниками, що дає змогу виявити приховані дієслівні конотації. Розглянуто взаємовідношення лівобічної та правобічної сполучуваності. Виявлено нейтральні дієслівні лексеми, що є потенційно емотивними, оскільки в сполучуваності здатні отримувати емотивне забарвлення, позитивне або негативне. Таким чином, корпусне дослідження семантичної просодії і семантичної преференції відкриває нові перспективи для вивчення емотивної лексики.