ВПРОВАДЖЕННЯ ПІДХОДУ CLIL ДО ЮРИДИЧНИХ АНГЛІЙСЬКИХ КУРСІВ - Арцишевська, А. Л.; Гриня, Н. О.; Кузнецова, Л. Р. (Нова філологія, 2021)
Стаття стосується нещодавно впровадженої методики викла- дання іноземної мови – інтегрованого навчання за змістом та мовою (CLIL). Комплексне навчання за змістом та мовою є одним із сучас- них підходів до двомовної освіти. Останніми роками CLIL набуває все більшого значення в Європі та Україні, а також з точки зору кількості навчальних закладів, що впроваджують цю методику, та кількості відповідних досліджень, проведених у цій галузі. Термін “scaffolding” було розглянуто та проаналізовано. Важливим фактом щодо CLIL-підходу є те, що він поєднує у собі викладання мови та навчальних предметів. Студенти не просто вивчають іноземну мову, а використовують її для вивчення автентичного змісту. У статті також порушується таке важливе завдання, як процес планування заняття, який має життєво важливе значення для успішного його проведення. У CLIL є глибокі методологічні напрацювання з планування страте- гій викладання, в якому особливо приділяється увага ролі викладача в аудиторії. Заняття CLIL вимагає точної та всебічної підготовки. Проаналізовано та досліджено шість етапів ефективного планування занять за методикою CLIL. Більше того, у статті зазначається, що ці планування вимагають зміни традиційних концепцій плану- вання занять, і в цій статті автори розглядають нагальні проблеми, що стосуються CLIL в Україні. Усвідомлюючи труднощі впрова- дження CLIL на університетському рівні, автори цієї статті намага- ються дослідити шляхи можливої реалізації підходу CLIL на курсах юридичної англійської мови. Розробка відповідних планів CLIL або адаптація наявних вимагає трьох основних компетенцій: компетент- ність у володінні матеріалу рідною мовою, цільова тема та методо- логія CLIL. Якщо розглянути проблему з ширшого ракурсу, ми дій- демо висновку, що, якщо буде належним чином розроблена правова та нормативна база для впровадження CLIL в українських вищих навчальних закладах, не буде проблем для викладачів, що зацікав- лені у застосуванні теоретичної бази CLIL та наявного досвіду та реалізації величезних перспектив цього підходу в освітню систему.