СУЧАСНІ НІМЕЦЬКІ ПОЛІТИЧНІ МЕТАФОРИ - СОКОЛОВА, О. В. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена генезису метафоричного переносу в політичному дискурсі Німеччини, його сфери-джерел та сфери-мішені. У статті проаналізовано метафору в політичному тексті, яка є невід'ємним компонентом системи технологій впливу на свідомість реципієнта. Вибір теми зумовлений комунікативно-прагматичною специфікою політичного дискурсу, його зв'язком з політичними подіями в Німеччини та в усьому світі. Визначено місце метафори в системі мовних засобів політичного дискурсу. Встановлено, що у політичній комунікації метафора є не тільки певним інструментом створення та пізнання дійсності, а й характеризується як дієвий спосіб привертання, утримання уваги та засіб ідеологічних переконань. Визначено типи метафор, висвітлено їхні функції та проаналізовано стилістичне забарвлення метафори в мові політичного дискурсу.