ВИКОРИСТАННЯ ПОНЯТТЯ «ПРОПОЗИЦІОНАЛЬНА ФУНКЦІЯ» В СУЧАСНИХ ЛІНГВІСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - ШЕВЧУК, О. В.; ЯНДОЛОВСЬКА, А. В. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена дослідженню поняття «пропозитивна функція» та його використанню в сучасних лінгвістичних дослідженнях. У статті подано апарат пропозиціонального аналізу як різновиду лінгвістичного аналізу. Пропозиція представляє собою узагальнену схему відношення предиката та його аргументів і є засобом моделювання семантичного змісту синтаксичної одиниці. Лінгвістичний аспект торкається: шляхів реалізації функції f (x,y) та її можливих варіантів за рахунок заповнення її частин різними одиницями мови, а значить, і тих відношень, які встановлюються між функцією та аргументами в разі такого заповнення і, нарешті, тих реальних мовних одиниць, які – як імена – можуть бути сформовані на основі певної конкретизації пропозиціональної функції.