НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ «ФАЛЬШИВИХ ДРУЗІВ ПЕРЕКЛАДАЧА» НА КОНТЕКСТ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Яблонська, Т. М. (Нова філологія, 2023)
У статті висвітлено актуальність використання «фальшивих друзів перекладача» в англійському контексті. По-перше, на заняттях з англійської мови останнім часом усе більше уваги приділяється розвитку комунікативних навичок, що можуть бути корисними для студентів технічних вишів у їхній майбутній професійній діяльності. По-друге, навчання студентів правильно перекладати з англійської на українську та з української на англійську сьогодні дійсно має дуже велике значення завдяки розширенню міжнародних зв'язків, а також інтенсивному обміну інформацією між країнами Європи та Азії. По-третє, переклад наукового тексту з англійської мови на українську має свою специфіку. У різних галузях науки і техніки будь-яке слово або термін можна перекладати по-різному. Значну роль у перекладі відіграють так звані «фальшиві друзі перекладача», тому перекладач повинен бути уважним, відповідально ставитися до перекладу й остерігатися помилок у разі явної невідповідності висловлювання у тій чи іншій ситуації під час спілкування. Практично всі англійські слова є багатозначними, і в цьому разі контекст відіграє важливу роль. Саме в таких критичних ситуаціях словники та довідники можуть допомогти вникнути в контекст і зрозуміти зміст тексту. У статті визначено негативний вплив «фальшивих друзів перекладача» на англійський контекст (на матеріалі архітектурної лексики). Визначено сутність поняття «фальшиві друзі перекладача»; розглянуто місце «фальшивих друзів перекладача» в англійській мові та визначено особливості їх уживання в англійському контексті. Доведено, що «фальшиві друзі перекладача» є проблемою не лише для початківців і недосвідчених перекладачів, а й навіть для тих, хто впевнено володіє іноземною мовою. Своєю чергою, пильність та відповідальність перекладача, а також і ретельна робота з контекстом допоможуть уникнути грубих помилок і незручних ситуацій під час спілкування.