СПЕЦИФІКА ПОСТМОДЕРНІСТСЬКОЇ КАЗКИ БРИТАНСЬКОЇ ТРАДИЦІЇ (НА ОСНОВІ НАРАТИВІВ Р. ДАЛА ТА Д. О’ЛІРІ) - Андрєєва, М. А. (Нова філологія, 2024)
Наукову розвідку присвячено дослідженню наративних особливостей казок британської традиції Р. Дала й Д. О’Лірі. Постмодернізм є транскультурним феноменом, що виникає у другій половині 1950-х років та проникає у різні наукові та культурні парадигми. Головними ознаками постмодернізму є іманентність, невизначеність, іронічність, інтертекстуальність, фрагментарність, пародійність, подвійне кодування. У фокусі нашого дослідження перебувають інтертекстуальність та зв’язок з масовою культурою як основні риси постмодерністських казок. Окрім цього, нами виявлено такі особливості постмодерністських казок, як зображення табуйованих тем, вплив біографічних даних авторів на їхніх персонажів, інтертекстуальний зв’язок між художніми текстами авторів. Категорія інтертекстуальності у казках Р. Дала та Д. О’Лірі реалізується через переосмислення сюжетів відомих казок, використання тих самих персонажів та елементів у декількох власних текстах, алюзії на відомих персонажів із популярної культури. Про зв’язок творчого доробку авторів із масовою культурою свідчать екранізації їхніх наративів та видання серій книг. Р. Дал зображував у своїх казках раніше табуйовану тематику: насильство, жорстокість, бажання помсти, лихі наміри, дисфункційні сім’ї тощо. У постмодерністських анімалістичних казках порушується питання жорстокості людей до тварин. Інтертекстуальні зв’язки між казками обох авторів пов’язані з тим, що у дитинстві улюбленим художнім текстом Д. О’Лірі, за його словами, була казка Р. Дала “Fantastic Mr. Fox”, і він сам прагнув стати таким письменником, як Р. Дал. Постмодерністські казки безпосередньо пов’язані з особистістю автора, що відображається, зокрема, у персонажах. Досвід Р. Дала як військового льотчика простежується у вигаданій расі гремлінів, а досвід винахідника – у його найвідомішому персонажі-дорослому Віллі Вонці. Прототипами героїв казок Д. О’Лірі є його власні коти та реальні тварини із Лондонського зоопарку, поруч із яким він мешкає.