НОВІ ПІДХОДИ ДО НАВЧАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ПРИКЛАДІ ВЕБ-КВЕСТУ

  • В. Ф. МУСАФІР
Ключові слова: Веб-квест, інформаційні технології, медіа-грамотність, проектна робота, інтерактивне навчання, мотивація

Анотація

Стаття присвячена сучасному методу навчання німецької мови із використанням інформаційних технологій – Веб-квесту. Під час вивчення німецької мови у ЗВО виникає потреба модернізувати процес навчання, сприяти підвищенню мотивації студентів до самостійної роботи, а також покращити навички критичного аналізу матеріалу та удосконалити рівень медіа-грамотності студентів. Крім того, у статті розглянуто приклад Веб-квесту запропонований студентам третього курсу Інституту філології ЧНУ імені Петра Могили. Було досліджено основі етапи Веб-квесту, формальні аспекти впровадження такого методу роботи на заняттях з німецької мови у ЗВО, а також можливі перешкоди для студентів та викладачів.

Стаття має на меті встановити сприятливі умови для ефективного використання Веб-квесту на заняттях з німецької мови та дослідити стратегії та прийоми впровадження такої моделі у ЗВО.

Формування мовної компетенції студентів пов’язане із необхідністю впровадження нового бачення навчального процесу як інформаційного середовища, де викладач сприяє вихованню та всебічному розвитку особистості з позиції гуманізму та відкритості, при цьому виступає модератором та радником, дозволяючи студентам зайняти провідну позицію у начальному процесі.

Серед основних переваг методу Веб-квесту: саморозвиток студента; здатність самостійно обирати форму презентації результатів роботи; групова робота; активізація пізнавального апарату.

У публікації розглядаються основні етапи побудови Веб-квесту: вибір теми, формування завдання, перелік доступних матеріалів, опис процесу роботи, оцінка результатів та презентація вихідної інформації. Крім того, окреслено необхідність ґрунтовного підходу до критеріїв оцінки студентів.

Посилання

1. Кузьміна І. П. Використання сучасних інформаційних технологій на заняттях з іноземної мови. Вісник НТУУ «КПІ». Філософія. Психологія. Педагогіка : збірник наукових праць. № 3(24). 2008. С. 186–190.
2. Dodge B. WebQuests : A technique for internet-based learning. Distance Educator, 1995. Vol. 1. p. 10-13.
3. Gerber S. Mit der WebQuest-Methode zur E-Learning-Arrangements. Computer und Unterricht, Heft 67, 2007, S. 50 f.
4. Trepkau C. WebQuests im Deutschunterricht : Eine qualitativ-empirische Studie zur handlungsorientierten Förderung der Hypertext-Lesekompetenz. München : kopaed. 2015. 367 S.
5. Das Schweizer Freizeitportal für die ganze Familie. URL: https://www.freizeit.ch/.
6. Deutsche Welle. URL: https://www.dw.com/de/media-center/alle-inhalte/s-100814.
7. Moodle ЧНУ імені Петра Могили. URL: http://moodle3.chmnu.edu.ua
Опубліковано
2019-06-14
Як цитувати
МУСАФІР, В. Ф. (2019). НОВІ ПІДХОДИ ДО НАВЧАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ПРИКЛАДІ ВЕБ-КВЕСТУ. Нова філологія, (76), 95-99. вилучено із http://novafilolohiia.zp.ua/index.php/new-philology/article/view/72
Розділ
Статті