ЛЕКСИКО-СЛОВОТВІРНА СПЕЦИФІКА НЕОВЕРБАТИВІВ ПЕРІОДУ ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

Ключові слова: неологізм, деривація, словотвріна модель, твірна база, формант, черезкрокове словотворення.

Анотація

У роботі проаналізовано структурну та семантичну специфіку інновацій- дієслів, утворених у період від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну й дотепер. Установлено, що аналіз різних аспектів неологізації продовжує привертати пильну увагу з боку академічної спільноти, зокрема лінгвістичних наукових шкіл, у всьому світі. Простежено активізацію творення неовербативів унаслідок впливу, насамперед, екстралінгвальних чинників, з-поміж іншого, через потребу віддзеркалити на мовному рівні процесуальність і динамічність довколишньої воєнної дійсності. Відзначено тенденцію до використання переважно загальномовних словотвірних зразків для продукування похідних, що засвідчують різноманітні зсуви та девіації переважно в семантиці базем. Констатовано орієнтованість дериваційних процесів на творення одиниць способом суфіксації із залученням нетипових за лексико-граматичними показниками твірних. Зауважено виняткову значущість для описаних процесів дії структурно-семантичних аналогій і асоціацій із подібними за формально-змістовими показниками лексемами із загальномовного словника. Звернено увагу на полімотивованість окремих інновацій, спричинену об’єктивною неможливістю фіксування всіх ситуативних реалізацій вербальних артефактів у «живому» мовленні, а отже, неможливістю встановлення наявності чи відсутності гіпотетичного мотиватора на місці лакуни. Указано на той факт, що декотрі неовербативи вступають в активні словотвірні стосунки, мотивуючи появу нових, переважно префіксальних, дієслівних інновацій, перетворюючись не лише на нульову ланку неогенного словотвірного ланцюжка, а й на вершину так само неогенного словотвірного гнізда. Розглянуто окремі функційні аспекти, реалізацію яких забезпечують структурно- семантичні специфікації неолексем. Окреслено перспективність подальшого вивчення лексико-словотвірних особливостей інновацій періоду дії воєнного стану в Україні загалом і дієслівних похідних зокрема в контексті різних комунікативних ситуацій та сфер діяльності людини з метою всебічного й більш ґрунтовного дослідження та опису мовленнєвих артефактів періоду конвенційного протистояння.

Посилання

1. Жугай В.Й. Висвітлення російсько-української війни 2022 року у ЗМІ. Європейський вибір України, розвиток науки та національна безпека в реаліях масштабної військової агресії та глобальних викликів ХХІ століття (до 25-річчя Національного університету «Одеська юридична академія» та 175-річчя Одеської школи права). 2022. Т. 1. С. 847–851.
2. Колоїз Ж.В. До питання про диференціацію основних понять неології. Вісник ЗДУ. Філологічні науки. 2002. № 3. С. 78–83.
3. Дюкар К.В. Інноваційні одиниці: оказіоналізми чи потенціалізми? Вiсник Харкiвського нацiонального унiверситету iм. В.Н. Каразiна. Філологія. 2012. № 1014. Вип. 65. С. 10–15.
4. Оверчук О.Б., Михальова Д.Є. Неологізми часів війни з РФ. Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : збірник наукових праць МВС України, Харківського національного університету внутрішніх справ, Наукового парку «Наука та безпека». 2022. С. 227–228.
5. Мацюк Г. Взаємодiя понять мова – вiйна як об’єкт лінгвістичного аналiзу. Актуальнi питання гуманiтарних наук. 2021. Вип. 35. Т. 7. С. 101–106.
Опубліковано
2023-05-18
Як цитувати
Дюкар, К. В. (2023). ЛЕКСИКО-СЛОВОТВІРНА СПЕЦИФІКА НЕОВЕРБАТИВІВ ПЕРІОДУ ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ. Нова філологія, (89), 95-100. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2023-89-13
Розділ
Статті