МОТИВАЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ НАВЧАННЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ

Ключові слова: аудіювання, вимова, лексичний запас, мотивація, мотиваційні чинники, навчання іноземної мови, французька мова.

Анотація

У статті зроблено спробу виявити шляхи підвищення мотивації до вивчення французької мови здобувачами вищої освіти. Надано визначення мотивації як психолого-педагогічного феномену, описано та узагальнено основні види мотивації, її структуру та роль у вивченні французької мови у вищій школі, а також розглянуто основні особливості мотивації та їх зв'язок із навчальним процесом. Мотивація є управлінською діяльністю у викладанні іноземної мови і вважається однією з основних проблем її педагогічної методики. Актуальність вивчення іноземних мов сьогодні не викликає сумнівів, адже з розвитком сучасного суспільства, розширенням міжнародного співробітництва та обміну, організацією конференцій з іноземними учасниками у ЗВО тощо від студентів очікується глибоке знання іноземних мов. Мета статті полягає у виявленні дієвих підходів до підвищення мотивації вивчення французької мови. Об’єктом розвідки є французька мова, а предметом – мотиваційний аспект її вивчення. Авторами статті запропоновано можливі варіанти підвищення мотивації під час розвитку як усного мовлення, так і аудіювання, збагачення лексичного запасу. На думку авторів, необхідними умовами для формування та підтримки мотивації у вивченні іноземної мови є використання проблемно-пошукових методів навчання та навчально- методичних матеріалів, що враховують специфіку країни мови, що вивчається, а також використання автентичних матеріалів. Доведено, що мотивація у навчальній діяльності є важливим чинником формування особистості здобувача освіти, розвитку його навичок та вмінь, тому на заняттях з французької мови студентам необхідно пропонувати такі види навчальної діяльності, які сприяють розвитку творчого та інтелектуального потенціалу студентів. Для підтримки мотивації на заняттях із французької мови необхідно створити сприятливе психологічне середовище.

Посилання

1. Dörnyei Z. Motivation in second and foreign language learning. Language Teaching. Cambridge: Cam. Un. Press, July 1998. P. 117–135.
2. Gаrdner R.С. Attitudеs аnd Mоtivation іn Second Lаnguage Leаrning. Rоwley: Nеwbury Housе, 2012. 451 р.
3. Kеgan R. Thе еvolving sеlf: Problеm аnd procеss іn humаn devеlopment. Cambridge: Harvard University Press, 2012. 112 р.
4. Fearon C., McLaughlin H., Eng T. Y. Using student group work in higher education to emulate professional communities of practice. Education + Training Journal. 2012. № 54(2/3). P. 114–125.
5. Рубан Л. Мотивація студентів до вивчення іноземної мови на немовних факультетах. Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. 2014. № 78(1103). С. 187–190.
6. Скакун М., Матіюк Д. Підвищення мотивації студентів до вивчення німецької мови та формування готовності до неперервної освіти за допомогою сучасних інформаційно-комунікаційних технологій та мультимедійних засобів. Актуальні питання вивчення германських, романських і слов’янських мов і літератур та методики викладання іноземних мов : матеріали Всеукр. наук. конф., 18 травня 2018 р. ДНУ ім. В. Стуса. Вінниця, 2018. С. 56–59.
7. Бей І. Формування позитивної мотивації студентів до використання проєктних технологій у майбутній професійній діяльності вчителя іноземної мови. Збірник наукових праць Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. 2018. Вип. 2. С. 17–25.
8. Знанецький В. Щодо розвитку мотивації студентів до вивчення іноземної мови у процесі професійної підготовки. Стратегічні пріоритети в науці : збірник наукових матеріалів XL Міжнар. наук.-практ. конф. Вінниця, 2020. С. 38–40.
9. Штохман Л. Комунікативна складова у навчанні іноземної мови у ВНЗ. Молодий вчений. 2017. Вип. 3(43). С. 512–515.
Опубліковано
2023-05-18
Як цитувати
Кукушкін, В. В., & Дацьо, О. Г. (2023). МОТИВАЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ НАВЧАННЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ. Нова філологія, (89), 149-154. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2023-89-21
Розділ
Статті