ЗДОБУТКИ НЕЙРОЛІНГВІСТИЧНОГО ПРОГРАМУВАННЯ В АСПЕКТІ ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ

  • І. В. Лакомська
Ключові слова: новітні методики викладання, репрезентативні системи, ефективне навчання, аудіовізуальні матеріали.

Анотація

У процесі вивчення української мови іноземні студенти сприймають значні обсяги нової інформації й мають ефективно засвоювати та запам’ятовувати навчальний матеріал. Із цією метою викладачу доцільно організовувати навчальний процес та подавати нову інформацію у такий спосіб, щоб студенти сприймали та засвоювали знання з максимальною ефективністю. Сьогодення висуває до освітнього процесу значні вимоги, тому в пошуках методів оптимізації сприйняття інформації пропонуємо звернутися до новітніх галузей знання, таких як нейролінгвістичне програмування, де особливу увагу становить опис процесів сприйняття й перероблення інформації. У статті визначено, що, з огляду на специфіку індивідуального сприйняття людиною реальності та особливостей кодування нею здобутої інформації, фахівці виділяють такі типи модальності: візуальну, аудіальну та кінестетичну (до якої зараховують нюхову і смакову). Кожна репрезентативна система відображає один із ключових каналів орієнтації людини в навколишній дійсності й має свою специфіку реакцій, що позначаються на особливостях сприйняття світу, поведінці та своєрідності аналізу інформації. З’ясовано, що для підвищення ефективності навчання необхідно враховувати провідну модальність студента і підбирати матеріал відповідно до особливостей його сприйняття. У такий спосіб викладач здійснюватиме більший вплив, а ефективність запам’ятовування та засвоєння інформації буде поліпшуватися. Акцентовано, що під час викладання української мови як іноземної викладачу слід активно використовувати аудіовізуальні матеріали, тобто враховувати полімодальність. Під час перегляду фрагментів відео, фільмів, прослуховування аудіозаписів іноземний студент засвоює інформацію за допомогою зору й слуху, у такий спосіб відбувається ефективніше запам’ятовування матеріалу. Отже, гармонійне поєднання слухової та зорової інформації сприяє підвищенню ефективності сприйняття навчального матеріалу, рівня його засвоєння та опануванню практичних навичок застосування здобутих знань. Використання інноваційних методів у процесі вивчення української мови заохочує іноземних студентів до вдосконалення комунікативних умінь, розширює їхні можливості.

Посилання

1. Ковалевська Т.Ю. Комунікативні аспекти нейролінгвістичного програмування. Одеса : Астропринт, 2008. 324 с.
2. Kovalevska T.Yu., Kovalevska A.V. Utilizing the Neurolinguistic Programming Technologies in Foreign languages Teaching Practice in Ukrainian Universities. Arab World English Journal: Special Issue on English in Ukrainian Context, 2020. Р. 184–193. DOI: https://dx.doi. org/10.24093/awej/elt3.16.
3. Лакомська І.В., Южакова О.І. Прийоми оптимізації сприйняття та запам’ятовування навчальної інформації. Збірник тез доповідей 79-ї наукової конференції викладачів академії, м. Одеса, 16–19 квітня 2019 р. / за заг. ред. Б.В. Єгорова. Одеса, 2019. С. 420–422.
4. Свириденко О.М. Використання особливостей репрезентативних систем для успішного засвоєння інформації. Вісник Національного авіаційного університету. Серія «Педагогіка. Психологія». 2009. Вип. 1. С. 55–59.
5. Герасимчук І. До питання про впровадження нейролінгвістичного програмування у процес навчання іноземній мові у вищих військових навчальних закладах. Вісник Львівського університету. Cерія педагогічна. 2003. Вип. 17. С. 39–44. URL: http://pedagogy.lnu.edu. ua/ departments/pedagogika/periodic/visnyk/17/06_ gerasymchuk.pdf.
6. Грищенко І.В. Активізація репрезентативних систем сприйняття у процесі навчання української мови як іноземної. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Філологія». 2018. № 35. Т. 1. С. 15–17.
7. Зозуля І., Стадній А., Слободянюк А. Аудіовізуальні засоби навчання в процесі формування іншомовної комунікативної компетентності. Викладання мов у вищих навчальних закладах освіти на сучасному етапі. Міжпредметні зв’язки. 2022. Вип. 40. С. 12–28. DOI: 10.26565/2073-4379-2022-40-01.
8. Іщук Т. До питання про методологічні засади нейролінгвістичного програмування та застосування технік НЛП на заняттях з іноземної мови. Актуальні питання гуманітарних наук. 2015. Вип. 13. С. 256–261.
9. Studyukrainian. URL: http://www. studyukrainian. com
10. Ukrainianlessons. URL: www.ukrainianlessons. com
11. Ukr.lingva.ua. URL: https://ukr.lingva.ua/ukr.html
Опубліковано
2023-05-18
Як цитувати
Лакомська, І. В. (2023). ЗДОБУТКИ НЕЙРОЛІНГВІСТИЧНОГО ПРОГРАМУВАННЯ В АСПЕКТІ ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ. Нова філологія, (89), 161-166. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2023-89-23
Розділ
Статті