ФЕНОМЕН СКОРОЧЕННЯ У СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ ЮРИДИЧНІЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНІЙ ПІДСИСТЕМІ

Ключові слова: термінологічна підсистема, юридична термінологія, термін, абревіація, акронімія.

Анотація

Статтю присвячено дослідженню феномена скорочення у сучасній англійській юридичній термінологічній підсистемі. Це явище є очевидним для термінологічних підсистем різних галузей науки і техніки. На сучасному етапі юридична термінологічна підсистема динамічно розвивається завдяки посиленню інтеграції країн і міжнародних зв’язків та потребує стандартизації й удосконалення її термінології. Слід зазначити, що скорочення є одним із продуктивних способів творення юридичних термінів. З огляду на це, існує необхідність дослідити особливості цього феномена, ідентифікувати способи скорочення юридичних термінологічних одиниць та визначити основні моделі скорочених термінів. Метою роботи є дослідження специфіки процесу скорочення в англійській юридичній термінологічній підсистемі та виокремлення основних моделей юридичних скорочених термінів. Відповідно до мети методика дослідження є комплексною. У роботі використовуються такі методи: описовий, що сприяє опису словотвірної структури юридичних термінів; структурний – для ідентифікації словотвірних моделей; метод компонентного аналізу – для опису значень лексичних одиниць юридичної термінологічної підсистеми; кількісний аналіз – для виявлення тенденцій уживання термінологічної лексики. Наукова новизна роботи визначається тим, що в ній уперше здійснено аналіз феномена скорочення у сучасній англійській юридичній термінологічній підсистемі; ідентифіковано продуктивні способи творення скорочених юридичних термінів, виявлено словотвірні моделі. Аналіз способів термінотворення юридичної термінологічної підсистеми свідчить про те, що у зазначеній підсистемі лексичні одиниці, утворені шляхом скорочення, становлять 11%. Серед способів скорочення юридичних термінів виокремлюємо абревіацію у вигляді урізання, ініціальну абревіацію, внутрішньослівну абревіацію однослівних термінів, абревіацію, відмінною рисою якої є елімінування, скорочення, що представлено у вигляді акронімів. Слід зазначити, що термінологічні скорочення є невід’ємним компонентом сучасної англійської юридичної термінологічної підсистеми і мовним феноменом, який яскраво ілюструє прагнення термінології до стислості назв та до економії термінологічних засобів. Вочевидь, юридичні абревіатури зручні для користування з огляду на їхню форму. Теоретичне значення даного дослідження визначається його внеском у загальну теорію терміна. Результати дослідження збагачують наукові знання про специфіку термінологічної номінації та основні процеси термінотворення у сучасній англійській юридичній термінологічній підсистемі.

Посилання

1. Єнчева Г., Семигінівська Т. Переклад нормативних документів Всесвітньої організації охорони здоров’я: термінологічні абревіатури та акроніми. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Філологія». 2021. Т. 47. С. 115–119.
2. Межжеріна Г. Структурні типи англійських авіаційних термінів-абревіатур в аспекті перекладу. Термінологічний вісник. 2019. Т. 5. С. 374–379.
3. Шуневич Б. Особливості побудови абревіатур і скорочень англійських термінів автомобільного транспорту. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Термінознавство. 2016. Т. 6. С. 289–293.
4. Кізіль М. Абревіатури та скорочення в сфері комп’ютерних технологій англійської мови. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Термінознавство. 2015. Т. 3. С. 282–287.
5. Грибіник Ю. Скорочення та абревіатури в англійській геодезичній термінології. Науковий вісник ДППУ імені І. Франка. Серія «Філологічні науки. Мовознавство». 2016. Т. 1(5). С. 80–83.
6. Рябоконь Н. Особливості перекладу медичних абревіатур. Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка. 2018. Т. 7(321). С. 123–130.
7. Ніколаєва Т. Функціональні особливості використання абревіації у термінології міжнародних відносин і дипломатії у сучасній англійській мові. Закарпатські філологічні студії. 2021. Т. 17(1). С. 154–157.
8. Бойко І. Абревіація як спосіб творення термінів у галузях естетичної медицини та косметології. Одеський лінгвістичний вісник. 2015. Т. 5(2). С. 3–8.
Опубліковано
2023-05-18
Як цитувати
Литвинко, О. А. (2023). ФЕНОМЕН СКОРОЧЕННЯ У СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ ЮРИДИЧНІЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНІЙ ПІДСИСТЕМІ. Нова філологія, (89), 167-171. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2023-89-24
Розділ
Статті