КОНЦЕПТ EDUCATION: СТРУКТУРА ТА ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ В АНГЛОМОВНОМУ МЕДІАДИСКУРСІ

Ключові слова: концепт, концептуальний аналіз, дискурс-аналіз, концепт EDUCATION, ядро, основа, периферія.

Анотація

Роботу присвячено дослідженню структури концепту EDUCATION в англомовному медіадискурсі. Наразі у вітчизняній науці не було здійснено ґрунтовних досліджень стосовно структури концепту EDUCATION, зокрема його функціонування саме в текстах англомовного медіадискурсу, що й зумовило актуальність цієї роботи. Мета та завдання статті полягає в поглибленні наявних підходів до поняття концепту, аналізі структури концепту EDUCATION у текстах англомовного медіадискурсу. Предметом та об’єктом дослідження є концепт EDUCATION і його структура в текстах англомовного медіадискурсу. У роботі розглянуто підходи до визначення поняття концепту, наведено теоретичні засади щодо структури концепту. Також розглянуто структуру концепту EDUCATION у текстах англомовного медіадискурсу, а саме основні його складники: ядро (архісему концепту – семантичний компонент вищого порядку, який організовує семантичне розгортання поля навколо нього), основу та периферію. Встановлено, що концепт – це результат пізнання людиною світу за допомогою різних видів діяльності та соціалізації. Він включає в себе певні компоненти, які формують цілісну картину: предметну діяльність, сенсорний досвід, мовні знання, операції з поняттями, що виникли раніше, і знання мовних одиниць. У роботі виокремлено такі складники концепту EDUCATION: 1) ядро: EDUCATION; 2) основу: EDUCATION – THE ACT OR PROCESS OF ACQUIRING KNOWLEDGE; EDUCATION – TEACHING / RESEARCHING; EDUCATION – LEARNING; EDUCATION – PEDAGOGICS / PEDAGOGICAL PRACTICE; 3) периферію: EDUCATION – SCHOOLING; EDUCATION – TRAINING; EDUCATION – DEVELOPMENT; EDUCATION – COACHING; EDUCATION – IMPROVEMENT; EDUCATION – DISCIPLINE; EDUCATION – TUTORING; EDUCATION – NURTURE; EDUCATION – TUITION; EDUCATION – ENLIGHTENMENT; EDUCATION – ERUDITION; EDUCATION – EDIFICATION; EDUCATION – E-LEARNING OR ELEARNING. Зазначено, що робота може стати підґрунтям для подальшого аналізу структури концепту EDUCATION в інших типах дискурсу, а також для контрастивного аналізу структури концепту EDUCATION у різних типах дискурсу.

Посилання

1. Арутюнова Н. Д. Лингвистический энциклопедический словарь. Москва : Диджитал, 2006. 459 с.
2. Краткий словарь когнитивных терминов / Е. С. Кубрякова, В. З. Демьянков, Ю. Г. Панкрац, Л. Г. Лузина; под общ. ред. Е. С. Кубряковой. Москва : Издательство Московского государственного университета, 1996. 245 с.
3. Приходько А. Н. Концепты и концептосистемы. Днепропетровск : Белая Е. А., 2013. 307 с.
4. Цобенко О. В. Структура лексико-семантичного поля «ювелірні прикраси» в англійській мові. Записки з романо-германської філології. 2014. Вип. 1 (32). С. 192–197.
5. News. BBC. URL: https://www.bbc.com/news
Опубліковано
2022-08-12
Як цитувати
Давиденко, А. О. (2022). КОНЦЕПТ EDUCATION: СТРУКТУРА ТА ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ В АНГЛОМОВНОМУ МЕДІАДИСКУРСІ. Нова філологія, (85), 92-97. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2022-85-13
Розділ
Статті