ДОСЛІДЖЕННЯ ПОНЯТТЯ «ГАСТРОНОМІЧНИЙ ДИСКУРС»: ІСТОРИЧНИЙ ОГЛЯД

  • О. М. МІШУКОВА
Ключові слова: дискурс, гастрономія, гастрономічний дискурс, гастрономічна картина світу, лінгвокультурологія, історичний огляд

Анотація

Статтю присвячено здійсненню історичного огляду загальних тенденцій у вивченні гастрономічного дискурсу у межах лінгвістичних розвідок. Незважаючи на те, що перші спроби вивчити особливості гастрономічного дискурсу були зроблені ще в античності, протягом багатьох років, аж до XIX століття, не було створено жодної помітної наукової роботи, присвяченої цьому феномену. Значний інтерес до цієї теми з’являється лише на початку ХХ століття, с розвитком глобалізації та масового туризму. Сучасна лінгвістика характеризує гастрономічний дискурс як складноорганізоване дискурсивне, багатовимірне, неоднорідне утворення, й приділяє особливу увагу його дослідженню, оскільки він є одним з найважливіших для розуміння національних особливостей окремих лінгвокультур.

Посилання

1. Барт Р. Мифологии / пер. с французского. Москва : Из-во им. Сабашниковых, 2000. 320 с.
2. Бурдье П. Практический смысл / пер. с французского. Санкт-Петербург : Ин-т экспериментальной социологии, 2001. 563 с.
3. Буркова П. П. Кулинарный рецепт как особый тип текста : автореф. дис. ... канд. филол. наук : 10.02.19; 10.02.01. Ставрополь, 2004. 29 с.
4. Головницкая Н. П. Лингвокультурные характеристики немецкоязычного гастрономического дискурса : автореф. дис. ... канд. филол. наук : 10.02.04. Волгоград, 2007. 26 с.
5. Державецька І. О. Глютонічна лексика у системі англійської мови. Лінгвістика. Лінгвокультурологія : зб. наук. Праць Дніпровського нац. ун-ту імені Олеся Гончара. Дніпро, 2013. Т. 6. С. 18–25.
6. Ильин И. В. Потребление как дискурс : учеб. пособие. Санкт-Петербург : Интерсоцис, 2008. 446 с.
7. Капкан М. В. Феномен гастрономической культуры : специфика форм репрезентации (на примере России ХІХ-ХХ веков) : автореф. дис. ... канд. культур. наук : 51.03.01. Екатеринбург, 2010. 173 с.
8. Козько Н. А., Пожидаева Е. В. Современный британский ресторанный дискурс : лингвокультура питания и пития. Вестник
9. Ленинградского гос. ун-та им. А. С. Пушкина. Санкт-Перербург, 2012. С. 166-175.
10. Косицкая Ф. Л., Зайцева И. Е. Французский гастрономический дискурс и его жанровая палитра. Вестник Томского гос. пед. ун-та. Серия : Языкознание : сб. науч. трудов. Томск, 2016. № 2 (167). С. 25-29.
11. Леви-Стросс К. Мифологики : Сырое и приготовленное. Москва : FreeFly, 2006. 399 с.
12. Олянич А. В. Гастрономический дискурс. Дискурс Пи. Екатеринбург : ФГБУН Институт философии и права Уральского отделения РАН, 2015. 157 с.
13. Остроушко О. А. Кулінарний дискурс як дзеркало матеріальної культури. Восточнославянские языки и литературы в европейском контексте – V : материалы междунар. наук. конф., г. Могилев, 27-28 октября 2017 г. Могилев : МГУ имени А. А. Кулешова, 2018. С. 169–173.
14. Половинчак Ю. М. Кулінарно-гастрономічний дискурс соціальних медіа в процесах формування національної ідентичності. Інформаційно-аналітичний журнал. Серія : Україна : події, факти, коментарі : зб. наук. праць. Київ : НБУ, 2016. № 4. С. 93-99.
15. Устименко Л. М., Афанасьєв І. Ю. Історія туризму : навчальний посібник : 4-те видання, перероблене і доповнене. Київ : Альтерпрес, 2017. 372 с.
16. Aristotle On the Soul. “The Works of Aristotle”, At the Clarendon Press, Oxford, 1908. 55 p.
17. Berghe S. van The Language of Luxury. Opulence in Gastronomic Discourse. 1960-2000. Luxury in the Low Countries. Miscellaneous Reflections on Netherlandish Material Culture. 1500 to the Present. Brussels : ASP Publishers, 2010. Pp. 239-258.
18. Bloom L. Consuming prose: The delectable rhetoric of food writing. College English. 2008. Vol. 70. № 4. Pp. 346-362.
19. Brillat-Savarin J. A. The Physiology of Taste. Merchant Books. 2009. 220 p. (Original work published 1825)
20. Davis M. A. Taste for New York : Restaurant Reviews, Food Discourse, and the Field of Gastronomy in America. New York : New York University, 2009. 292 p.
21. de Certeau M., Giard L., Mayol P. The Practice of Everyday Life. Minneapolis : University of Minnesota Press, 1998. 292 p.
22. Durrenberger P. A. Role for Anthropologists in the Local Food Movement. Anthropology Now. 2018. № 10(1). Pp. 1-12.
23. Gibbons A. The evolution of diet. National Geographic. 2013. URL: http://www.nationalgeographic.com/foodfeatures/evolution-ofdiet/
24. Grew R. Food in Global History. New York : Routledge, 2000. 304 p.
25. Montanari M. Food is Culture. New York : Columbia UP, 2004. 168 p.
26. Poulain J.-P. The Sociology of Food: Eating and the Place of Food in Society. Bloomsbury Academic, 2017. 312 p.
27. Watanabe S., Hirakawa A., et al. Food as medicine: The new concept of “medical rice”. Advanced Food Technological Nutritional Science. 2016. № 2(2). Pp. 38-50.
28. White-Farnham J. Rhetorical recipes: Women’s literacies in and out of the kitchen. Community Literacy Journal. 2012. Vol. 6(2). Pp. 23-41.
Опубліковано
2020-05-26
Як цитувати
МІШУКОВА, О. М. (2020). ДОСЛІДЖЕННЯ ПОНЯТТЯ «ГАСТРОНОМІЧНИЙ ДИСКУРС»: ІСТОРИЧНИЙ ОГЛЯД. Нова філологія, (79), 78-82. вилучено із http://novafilolohiia.zp.ua/index.php/new-philology/article/view/14
Розділ
Статті