ГАСТРОНОМІЧНА ЛЕКСИКА У ТВОРАХ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

Ключові слова: Григорій Сковорода, автор, їжа, напої, лист, бароко, символ

Анотація

У статті аналізується гастрономічна лексика творів Григорія Сковороди, яка у письменника є яскравим прикладом не лише матеріального, а й духовного надбання народу. Дослідження віршів, байок, діалогів, трактатів та притч письменника дало змогу проаналізувати особливості кулінарних смаків його персонажів. Описано страви, які вони споживали та пригощали ними гостей. На матеріалах епістолярної спадщини подано цікаві факти з життя письменника, пов’язані з їжею, його улюблені страви та напої. Дослідження листів до друзів у різний період життя філософа свідчать про його прихильність до здорового харчування. Проаналізовано вплив медичної літератури та праць античних філософів на формування уявлень Григорія Сковороди про тілесне та духовне здоров’я від вживання їжі та спиртних напоїв. Увагу зосереджено на листах письменника з корисними порадами щодо особливостей дієти. Листи Григорія Сковороди до учня Михайла Ковалинського та друзів зберегли чимало згадок про конкретні життєві випадки, пов’язані зі станом здоров’я та хворобами від неправильного харчування. Розглянуто поради письменника із застереженням надмірного споживання їжі та зловживання хмільними напоями, а також настанови щодо вживання холодних та гарячих страв, їх лікувальних і зцілювальних властивостей. Проаналізовано назви продуктів харчування, які набувають у творах філософа символічного значення. Наведено приклади українського кулінарного фольклору, які письменник використовував у своїх творах: прислів’я, приказки, афоризми. За ознакою найменування їжі зроблений поділ на групи: іжа (продукт, страва, напій), властивість (смак). Окрім цього, значна увага приділена умінню Григорія Сковороди не лише характеризувати страви, а й здатності розкривати індивідуальні й типові риси характерів персонажів.

Посилання

1. Ковалинський М. І. Жизнь Григорія Сковороды. Писана 1794 года в древнем вкусе. Г. Сковорода. Повна академічна збірка творів / упоряд. та відп. ред. Л. В. Ушкалов. Харків–Едмонтон–Торонто : Майдан, 2011. С. 1343–1386.
2. Нога Г. М. Листи Григорія Сковороди. Особистісне в контексті універсального. Студія Польсько-Українська. Варшава, 2022. № 9. С. 107–121.
3. Сковорода Г. Повна академічна збірка творів / упоряд. та відп. ред. Л. В. Ушкалов. Харків–Едмонтон–Торонто : Майдан, 2011. 1400 с.
4. Ушкалов Л. В. Григорій Сковорода: семінарії. Харків : Майдан, 2004. 776 c.
5. Ушкалов Л. В. Григорій Сковорода і антична культура. Харків : Знання, 1997. 180 c.
6. Ушкалов Л. В. Григорій Сковорода. Харків : Фоліо, 2013. 123 с.
7. Ушкалов Л. В. Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди. Київ : Дух і Літера, 2017. 368 с.
8. Франко І. Я. Зібрання: в 50 т. / ред. вид.: Г. Д. Верес, О. Н. Мороз. Київ : Наукова думка, 1981. Т. 31. 596 с.
9. Чижевський Д. І. Історія української літератури: від початків до доби реалізму. Тернопіль : Феміна, 1994. 480 с.
10. Шевчук В. О. Пізнаний і непізнаний Сфінкс: Григорій Сковорода сучасними очима. Київ : Пульсари, 2008. 528 с.
Опубліковано
2023-03-03
Як цитувати
Брижіцька, І. П. (2023). ГАСТРОНОМІЧНА ЛЕКСИКА У ТВОРАХ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ. Нова філологія, (88), 12-17. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2022-88-2
Розділ
Статті