РОЛЬ ВНУТРІШНЬОЇ ФОРМИ В ЛІНГВОКОГНІТИВНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ (НА МАТЕРІАЛІ АНГЛІЙСЬКОМОВНОГО ЛІНГВОЕТИЧНОГО КОНЦЕПТУ DIGNITY)

  • Е. О. Веремчук
Ключові слова: внутрішня форма, етимон, образ, класифікатор, когнітивна ознака

Анотація

Статтю присвячено розгляду поняття «внутрішня форма» в контексті сучасних лінгвістичних досліджень. Розкривається генезис цього терміна та встановлюються його сутнісні характеристики. Зазначається, що внутрішня форма є основою лексичного значення слова, яка становить його первинний образ та впливає на еволюцію його семантики. Відомо, що в мові закарбовуються продукти пізнання, тому дослідження внутрішньої форми дозволяє простежити, з одного боку, особливості вербалізації концептуалізованих фрагментів дійсності, а з іншого – встановити, як саме певні поняття осмислюються одне через інше на рівні ментального лексикону. Висвітлюються різні погляди стосовно проблеми внутрішньої форми слова в діахронічному вимірі. Розглядаються ідеї як фундаторів цього терміна, зокрема В. фон Гумбольдта, О.О. Потебні, Л. Вітгенштейна, так і лінгвістів XX–XXI ст. – В.В. Виноградова, О.С. Кубрякової. Критичний аналіз поглядів лінгвістів на проблему внутрішньої форми дозволяє стверджувати, що вона є відношенням змісту думки до свідомості. Дослідження внутрішньої форми в контексті лінгвокогнітивістики дозволяє встановити, як саме осмислюються певні ідеї у свідомості людини через аналіз образів, що становлять основу семантики одиниць, які ці ідеї вербалізують. Це дає змогу простежити механізми апперцептивного сприйняття, метафоричності людського мислення та встановити принципи розвитку асиметричного дуалізму мовного знаку, коли кожне позначальне намагається розширити екстенсіонал позначуваних явищ, при цьому кожне позначуване «прагне» виразити себе через більшу кількість номінативних одиниць. Теоретична база проблеми внутрішньої форми була застосована для аналізу двох ключових вербалізаторів англійськомовного лінгвоетичного концепту DIGNITY – «dignity» та «virtue». У результаті аналізу кожного вербалізатора були виокремлені когнітивні класифікаційні та диференційні ознаки. Було встановлено, що основу образу лексеми- репрезентанта становить класифікатор «прийняття», тоді як в образ лексеми «virtue» покладена риса «людяність».

Посилання

1. Виноградов В.В. Русский язык : Грамматическое учение о слове. Москва : Наука, 1972. 614 с.
2. Витгенштейн Л. Логико-философский трактат. Философские работы. Москва, 1994. С. 1–73.
3. Гумбольдт В. Избранные труды по языкознанию. Москва : Прогресс, 1984. 396 с.
4. Гумбольдт В. фон. Язык и философия культуры. Москва : Прогресс, 1985. 451 с.
5. Кияк Т.Р. Мотивированность лексических единиц. Львов : Высшая школа, 1988. 164 с.
6. Лебедівна О.Я. Походження і розвиток лексеми ЛИС в історії української мови. Магістеріум. Мовознавчі студії. Київ, 2014. Вип. 57. С. 44–47.
7. Ніколаєва Н.М. Етимологія лексем на позначення кольору. Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Філологічні науки. Мовознавство. Луцьк, 2012. № 6. С. 224–229.
8. Потебня А.А. Мысль и язык. Москва : Издательство Юрайт, 1999. 238 с.
9. Кубрякова Е.С. Язык и знание : На пути получения знаний о языке : части речи с когнитивной точки зрения. Роль языка в познании мира. Институт языкознания РАН. Москва : «Языки славянской культуры», 2004. С. 539–555.
10. Философия М. Хайдеггера и современность : сборник / отв. ред. Н.В. Мотрошилова. Москва : Наука, 1991. 253 с.
11. Russell B. Logic and knowledge. Essays 1901-1950. London : Маcmillan, 1956. 383 c.
12. Etymology dictionary. URL: https://www.etymonline.com
13. Longman Dictionary of Contemporary English. URL: http://www.ldoceonline.com
Опубліковано
2020-12-09
Як цитувати
Веремчук, Е. О. (2020). РОЛЬ ВНУТРІШНЬОЇ ФОРМИ В ЛІНГВОКОГНІТИВНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ (НА МАТЕРІАЛІ АНГЛІЙСЬКОМОВНОГО ЛІНГВОЕТИЧНОГО КОНЦЕПТУ DIGNITY). Нова філологія, 1(80), 98-102. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2020-80-1-16
Розділ
Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають