ШЛЯХИ І СПОСОБИ ТВОРЕННЯ НОВОЇ ЛЕКСИКИ КУЛІНАРНОЇ ГАЛУЗІ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ

  • С. М. ЄНІКЄЄВА
  • А. О. КОСТЮКОВА
  • Л. Ю. МОСКОВЧУК
Ключові слова: неологізм, оказіоналізм, термін, сленг, жаргон, словотворення, кулінарія, тематичні групи

Анотація

У статті розглядаються шляхи і способи творення неологізмів кулінарної галузі в англійській мові. Надано власне визначення терміну «неологізм». Встановлено відмінності неологізмів від оказіональних лексичних одиниць. Виокремлено тематичні групи неологізмів сфери кулінарії. Визначено шляхи формування та продуктивні способи утворення кулінарної лексики.

Посилання

1. Арнольд И. В. Лексикология современного английского языка / И. В. Арнольд. – М. : Высш. шк., 2003. – 302 с.
2. Арнольд И. В. Лексикология современного английского языка: Учеб. Для ин-тов и фак. иностр. яз. — 3-е изд., перераб. И доп. / И. В. Арнольд. — М. : Высш. шк., 1986. — 295 с.
3. Ахманова О. С. Словарь лингвистических терминов / О. С. Ахманова. – М. : Советская энциклопедия, 1969. – 607 с.
4. Винник В. О. Жаргон / В. О. Винник // Українська мова. Енциклопедія. – К. : Освіта, 2000. – С. 167.
5. Волков С. С. Неологизмы и внутренние стимулы языкового развития / С. С. Волков, Е. В. Сенько // Новые слова и словари новых слов. – Л. : Наука, 1983. – С. 101-120.
6. Гальперин И. Р. Очерки по стилистике английского языка / И. Р. Гальперин. – Изд-во литературы на иностранных языках. – М.: 2005. – 425 с.
7. Заботкина В. И. Новая лексика современного английского языка / В. И. Заботкина. – М. : «Высшая школа», 1989. – 126 с.
8. Зацний Ю. А. Мова і суспільство : збагачення словникового складу сучасної англійської мови / Ю. А. Зацний, Т. О. Пахомова. – Запоріжжя : Запоріз. держ. ун-т, 2001. – 243 с.
9. Зацний Ю. А. Сучасний англомовний світ і збагачення словникового складу / Ю. А. Зацний. – Львів : ПАІС, 2007. – 228 с.
10. Котелова Н. З. Проект Словаря новых слов русского языка / Н. З. Котелова. – Л. : Наука. Ленингр. отделение, 1982. – 86 с.
11. Лопатин В. В. Рождение слова / В. В. Лопатин. — М.: Наука, 1973. — 151 с.
12. Мостовий М. І. Лексикологія англійської мови / М. І. Мостовий. – Х.: Основа, 1993. – 256 с.
13. Несветайло Ю. Н. Трактовка понятий «неологизм» и «окказионализм» в современной научной парадигме [Електронний ресурс] // Режим доступу : http://vestnik.stavsu.ru/55-2008/25.pdf.
14. Розен Е. В. На пороге XXI века. Новые слова и словосочетания в немецком языке / Е. В. Розен. – М. : Менеджер, 2000. – 219 с.
15. Розенталь Д. Э. Справочник по русскому языку. Словарь лингвистических терминов / Д. Э. Розенталь, М. А. Теленкова. – М.: ООО «ОНИКС 21 век»: ООО «Издательство «Мир и Образование», 2003. – 623 с.
16. Фельдман Н. И. Окказиональные слова и лексикография / Н. И. Фельдман // Вопросы языкознания, 1957. – № 4. – С. 63-71.
17. Ханпира Э. Об окказиональном слове и окказиональном словообразовании / Э. Ханпира // Развитие словообразования современного русского языка, М., 1966.– С. 153-166.
18. Collins English Dictionary [Eлектронний ресурс] // Режим доступу : https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english.
19. GCT: Glossary of Culinary Terminology [Електронний ресурс] // Режим доступу : http://www.foodworksintl.com/page1_glossary_of_culinary_terminology.htm.
20. McMahon A. M. S. Understanding Language Change / A. M. S. McMahon. – Cambridge : Cambrifge University Press, 1999. – 365 p.
21. ODNW: The Oxford Dictionary of New Words, ed. by E. Knowles with J. Elliot. – Oxford : Oxford University Press, 1997. – 357 p.
22. WS: McFedris P. Wordspy. The Word Lover’s Guide to New Words [Eлектронний ресурс] // Режим доступу : http://www.wordspy.com/.
Опубліковано
2017-11-28
Як цитувати
ЄНІКЄЄВА, С. М., КОСТЮКОВА, А. О., & МОСКОВЧУК, Л. Ю. (2017). ШЛЯХИ І СПОСОБИ ТВОРЕННЯ НОВОЇ ЛЕКСИКИ КУЛІНАРНОЇ ГАЛУЗІ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ. Нова філологія, (72), 54-61. вилучено із http://novafilolohiia.zp.ua/index.php/new-philology/article/view/158
Розділ
Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають