THE WAYS AND MEANS OF THE MODERN CULINARY VOCABULARY DEVELOPMENT IN THE ENGLISH LANGUAGE
Abstract
This article deals with the problem of development of culinary vocabulary in Modern English as a result of neologisms creation.
The term “neologism” has been determined and the differential characteristics of neologisms and occasionalisms have been revealed. It has been defined that the vocabulary of culinary industry consists of the terms (special lexical units that are used for naming special concepts) as well as the slang and jargon words.
In the process of the research about 300 neologisms selected from a number of electronic culinary dictionaries have been analyzed.
The classification of culinary neologisms has been worked out due to the spheres of their functioning. Ten major theme groups of the culinary neologisms have been singled out: foodstuffs, technologies/methods of preparation, names of dishes and drinks, catering establishments, food consumers, professions of people who work in the sphere of culinary, utensils and kitchen appliances, characteristic of food, diets, places for growing food. Dominating sources and productive ways of creating neologisms in the sphere of culinary have been worked over.
The 3 main sources of the culinary neologisms have been singled out. New vocabulary of the sphere is formed by means of borrowing the lexemes from other systems of terms, like Biology, Chemistry, Physics, Genetics, Pharmacology; by means of creating new terms out of the existing lexemes in the English language; by means of borrowing from other languages: French, Spanish, Italian, etc. The analysis of the sources has demonstrated that the majority of the culinary neologisms are formed by means of the native language material.
The study of the ways of the culinary vocabulary formation has shown that the most productive ways of the new vocabulary of this sphere are: blending, compounding, affixation, abbreviation, and semantic derivation. The less productive way is conversion.
References
2. Арнольд И. В. Лексикология современного английского языка: Учеб. Для ин-тов и фак. иностр. яз. — 3-е изд., перераб. И доп. / И. В. Арнольд. — М. : Высш. шк., 1986. — 295 с.
3. Ахманова О. С. Словарь лингвистических терминов / О. С. Ахманова. – М. : Советская энциклопедия, 1969. – 607 с.
4. Винник В. О. Жаргон / В. О. Винник // Українська мова. Енциклопедія. – К. : Освіта, 2000. – С. 167.
5. Волков С. С. Неологизмы и внутренние стимулы языкового развития / С. С. Волков, Е. В. Сенько // Новые слова и словари новых слов. – Л. : Наука, 1983. – С. 101-120.
6. Гальперин И. Р. Очерки по стилистике английского языка / И. Р. Гальперин. – Изд-во литературы на иностранных языках. – М.: 2005. – 425 с.
7. Заботкина В. И. Новая лексика современного английского языка / В. И. Заботкина. – М. : «Высшая школа», 1989. – 126 с.
8. Зацний Ю. А. Мова і суспільство : збагачення словникового складу сучасної англійської мови / Ю. А. Зацний, Т. О. Пахомова. – Запоріжжя : Запоріз. держ. ун-т, 2001. – 243 с.
9. Зацний Ю. А. Сучасний англомовний світ і збагачення словникового складу / Ю. А. Зацний. – Львів : ПАІС, 2007. – 228 с.
10. Котелова Н. З. Проект Словаря новых слов русского языка / Н. З. Котелова. – Л. : Наука. Ленингр. отделение, 1982. – 86 с.
11. Лопатин В. В. Рождение слова / В. В. Лопатин. — М.: Наука, 1973. — 151 с.
12. Мостовий М. І. Лексикологія англійської мови / М. І. Мостовий. – Х.: Основа, 1993. – 256 с.
13. Несветайло Ю. Н. Трактовка понятий «неологизм» и «окказионализм» в современной научной парадигме [Електронний ресурс] // Режим доступу : http://vestnik.stavsu.ru/55-2008/25.pdf.
14. Розен Е. В. На пороге XXI века. Новые слова и словосочетания в немецком языке / Е. В. Розен. – М. : Менеджер, 2000. – 219 с.
15. Розенталь Д. Э. Справочник по русскому языку. Словарь лингвистических терминов / Д. Э. Розенталь, М. А. Теленкова. – М.: ООО «ОНИКС 21 век»: ООО «Издательство «Мир и Образование», 2003. – 623 с.
16. Фельдман Н. И. Окказиональные слова и лексикография / Н. И. Фельдман // Вопросы языкознания, 1957. – № 4. – С. 63-71.
17. Ханпира Э. Об окказиональном слове и окказиональном словообразовании / Э. Ханпира // Развитие словообразования современного русского языка, М., 1966.– С. 153-166.
18. Collins English Dictionary [Eлектронний ресурс] // Режим доступу : https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english.
19. GCT: Glossary of Culinary Terminology [Електронний ресурс] // Режим доступу : http://www.foodworksintl.com/page1_glossary_of_culinary_terminology.htm.
20. McMahon A. M. S. Understanding Language Change / A. M. S. McMahon. – Cambridge : Cambrifge University Press, 1999. – 365 p.
21. ODNW: The Oxford Dictionary of New Words, ed. by E. Knowles with J. Elliot. – Oxford : Oxford University Press, 1997. – 357 p.
22. WS: McFedris P. Wordspy. The Word Lover’s Guide to New Words [Eлектронний ресурс] // Режим доступу : http://www.wordspy.com/.